Colectare selectiva

20 septembrie 2010

Articol publicat in: Educatie, Internet, Mass-media


Stiu ca si tie iti place ca Romania sa fie o tara in pas cu restul tarilor din Europa. Mai stiu ca de fiecare data cand ai iesit din tara, chiar pana in Ungaria, ai ramas la fel de uimit ca si mine de curatenia stradala, lipsa gunoaielor de pe jos si de la colturi, dar mai ales de colectarea selectiva a gunoaielor! Am avut deosebita placere in 2002 sa vad un astfel de sistem (si cand zic sistem ma refer la tot, de la pubelele de colectare, masinile compartimentate, deponeul ecologic, sistemul de reciclare, etc) in Germania, intr-o localitate foarte mica, de aproximativ 1000 locuitori, o localitate in care pana si energia electrica pentru sistemul public si o buna parte din energia pentru cel privat o producea Primaria intr-un parteneriat publico-privat cu ajutorul unor turbine de pe un mic rau.

Mi-am dorit enorm de mult asa ceva si la mine acasa si au urmat multe nopti in care am visat la asa ceva iar in 2006, am avut oportunitatea de a putea dezvolta un astfel de proiect ce sa fie finantat cu fonduri europene . Din pacate, judetul Timis, nici macar azi nu are o documentatie tehnica bine pusa la punct in ceea ce priveste colectarea selectiva si modul de tratare a gunoaielor. La nivel national exista anumite documente dar ce se bat cap in cap cu legislatia europeana si multe dintre ele ascund adevarul! Am scris acel proiect cu mare drag, era unul dintre proiectele mele de suflet. O investitie de 1 mil. euro ce deservea toata zona de est a judetului Timis, o multime de oameni deveneau mai fericiti, iar natura devenea mai protejata. Din pacate, in Romania, politicul dicteaza cine primeste bani europeni si cine nu, iar acest lucru se vede foarte bine pe toate statisticile oficiale din partea guvernului dar si a ong-urilor care urmaresc acest lucru. Proiectul este pus in asteptare si in zi de azi. A fost primul proiect de genul din judetul Timis. Nici macar Timisoara nu avea un astfel de proiect.

Intre timp, serviciul de salubritate a fost descentralizat prin scoaterea lui la licitatie, iar compania care a castigat face colectare selectiva sau cel putin incearca si se zbate cu o mentalitate bolnavicioasa. La fel cum spunea si Tomata, pentru ca de la ea am pornit cu aceasta ideea de post, din pacate in tomberoanele cu destinatie speciala se regasesc orice alte lucruri dar mai putin ceea ce trebuia sa se afle acolo! Sper totusi ca noi, cei tineri, sa fim mai cumpatati, sa ne dorim sa traim intr-o tara mai curata si sa punem mana si sa ajutam peste 5 zile!:)

Share on FacebookShare on Facebook

Share and Enjoy:
  • Twitthis

Entry Filed under: Personal. Posted in  Personal Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , .Leave a comment

hidden

(insereaza codul din stanga)

Some HTML allowed:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


TARA FASHION

TaraFashion.ro te imbraca on-line istet si ieftinTaraFashion.ro te imbraca on-line istet si ieftin

Trender

trender

Social Media Summit

Particip la Social Media Summit

BestJobs

Bestjobs.ro

Toate Blogurile

toateBlogurile.ro

ZeList

GoingUp!

web analytics

Feeds

șase...presa!

Vrei sa fii la curent cu acest blog? Adauga adresa ta de e-mail. La fiecare actualizare vei primi o instiintare.


etichete

EnterClick.ro


Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X